Romania CSR Index 2017

Romania CSR Index 2017, ediția a II-a, este topul celor mai transparente şi implicate companii din România privind responsabilitatea socială şi de mediu. Indexul analizează 100 de companii mari din România din perspectiva sustenabilității corporative.

Analiza Romania CSR Index a evaluat implicarea  companiilor mari din România pornind de la clasamentul publicației Ziarul Financiar „Cele mai valoroase companii din România”

Pentru a analiza performanțele companiilor, agenția The Azores a elaborat o fișă de evaluare cu 43 de indicatori organizați în 9 categorii:

   Guvernanță Corporativă

   Diversitate

   Impact Economic

   Mediul Înconjurător

   Drepturile Omului și Politica Anti-Corupție

   Angajați

   Marketing & Creating Awareness

   Investiții în comunitate

   Lanțul de aprovizionare

Acești indicatori au fost aleși în conformitate cu 4 referințe internaționale, cele mai importante din domeniul CSR: Directiva 2014/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la prezentarea de informații non-financiare și de informații privind diversitatea, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Global Reporting Initiative Standards și Dow Jones Sustainability Index.

În acordarea punctajelor s-a pus un accent mare pe KPIs. Astfel, pentru fiecare indicator, companiile au primit 1 punct, în condițiile în care au facut menționări referitoare la indicatorul respectiv, și 2 puncte, în condițiile în care informațiile au fost însoțite de KPIs. În cazul indicatorilor de mediu, companiile au primit 2 puncte doar în condițiile în care au comunicat un obiectiv de reducere a impactului negativ.

Totuși, unii indicatori au ținut cont și de relevanța pe care o au în funcție de industria din care face parte compania evaluată, în sensul că, de exemplu, indicatorul referitor la biodiversitate nu este relevant pentru o companie din industria bancară, și în acest caz banca nu a fost  depunctată daca nu a publicat informații.

Deși indexul a luat în considerare doar informațiile publice, companiile au avut oportunitatea ca aceasta fișă să fie completată sau revizuită de o persoană desemnată din interior.

Romania CSR Index 2017 poate fi accesat aici: Romania_CSR_Index_2017_Detailed_Report

 

Romania CSR Index 2015

In ianuarie 2016 agentia The Azores a publicat primul index din domeniul CSR din Romania.

Romania CSR Index 2015 este o analiza a responsabilitatii sociale in randul companiilor mari din Romania. Analiza a vizat primele 100 de companii din tara noastra, conform Top 100 publicat de Ziarul Financiar in noiembrie 2014. Obiectivele indexului au fost de a recunoaste companiile lider in abordarea dezvoltarii durabile, de a analiza care sunt tendintele in Romania, de a furniza un instrument de analiza comparativa pentru companii si de a creste gradul de constientizare a domeniului CSR in Romania.

Romania CSR Index 2015 poate fi accesat aici: