Romania CSR Index, singurul ranking care evidenţiază performanţa și transparența din perspectiva sustenabilității corporative în România, anunță rezultatele pe 19 noiembrie 2020

 • Agenția The Azores Sustainability & CSR Services lansează a cincea ediție a ranking-ului Romania CSR Index, cea mai importantă evaluare a domeniului sustenabilității și responsabilităţii corporative din România.
 • Rezultatele ranking-ului vor fi anunțate în cadrul celei de-a cincea ediții aniversare a evenimentului virtual, Best Practices in Romanian CSR, transmis live pe pagina de Facebook a agenției pe data de 19 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, sub sloganul Sustainability is Unstoppable. So are you!

Ce este Romania CSR Index?

Romania CSR Index este o analiză complexă, unică în România, prin care se evaluează implicarea companiilor cu peste 500 de angajați din perspectiva nivelului de transparență și performanță în domeniul sustenabilității corporative.

Pentru realizarea acestui index au fost analizate peste 700 de companii, mai exact companiile din România care au peste 500 de angajaţi. Conform Ordinului 3456/2018, publicat în Monitorul Oficial pe 7 noiembrie 2018, toate companiile cu mai mult de 500 de angajaţi vor avea obligaţia de a publica rapoarte de sustenabilitate sau declaraţii nefinanciare, începând cu exerciţiul financiar 2019.

Ce metodologie are în spate Romania CSR Index?

Romania CSR Index este o analiză cu 10 categorii şi 64 de indicatori care abordează informaţii referitoare la strategia de sustenabilitate și la impactul companillor din punct de vedere economic, de mediu și social. Punctajul total este ponderat în funcție de industria din care fac parte companiile.

Sunt evaluate toate informațiile publice ale companiilor, raportate pentru anul 2019, în limba română, și se bazează pe un instrument de evaluare care este aliniat la cele mai importante standarde sau referințe internaționale din domeniul sustenabilității și responsabilității sociale:

 • Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD)
 • Directiva 2014/95/UE
 • GRI Sustainability Reporting Standards (GRI Standards)
 • CDP (Carbon Disclosure Project)
 • Dow Jones Sustainability Index
 • London Benchmarking Group (LBG) International – Measuring Community Investment

Care sunt obiectivele analizei?

Rezultatele ranking-ului pot fi utilizate pentru diverse scopuri: elaborarea unui roadmap pentru creșterea performanței privind sustenabilitatea corporativă, creșterea nivelului de conștientizare privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și asigurarea alinierii strategiei corporative cu ODD.

“Adoptarea principiilor sustenabilității corporative este de multe ori dificilă și presupune schimbări importante în activitățile și strategia unei companii. Prin evaluările pe care le facem pentru România CSR Index încercăm să scoatem în evidență cele mai bune practici și exemple de succes ale unor companii din România care au avansat foarte mult pe măsură ce au integrat sustenabilitatea în strategia de business și au ajuns la un nivel foarte ridicat de transparență a informațiilor privind impactul social, economic și de mediu, pozitive dar și negative.”, explică Alina Liciu, Fondator şi Managing Partner The Azores.

În raportul de analiză din 2019, s-a observat o creştere a numărului de industrii interesate de sustenabilitate, în sensul că mai multe companii din Food Retail şi din domeniul IT au început să investească în acest domeniu, pe lângă companiile din domeniul Băuturilor şi din Telecom, care erau deja prezente în index cu punctaje foarte bune. În raportul de anul acesta, se evidenţiază câteva schimbări ce au produs o surpriză analiştilor, cum ar fi un număr mai mare de indicatori de sustenabilitate cuprinși în rapoartele de sustenabilitate şi o atenţie sporită acordată implicării stakeholderilor importanți pentru companiile raportoare.

Care sunt cele mai importante schimbări în evaluarea Romania CSR Index 2020

Anul 2020 a adus câteva schimbări importante privind indicatorii Romania CSR Index. În perioada august – septembrie a avut loc un proces amplu de implicare a stakeholderilor importanți pentru ranking: companii, consultanți, experți CSR și sustenabilitate corporativă și reprezentanți din mediul universitar, atât din România cât și de la nivel internațional. De o importanţă deosebită a fost implicarea a două organizații de talie internațională, Sustainalytics – a Morningstar Company, un leader global în ratings și cercetare ESG și Corporate Governance și Carbon Disclosure Project, un sistem global unic, dedicat companiilor care măsoară, administrează și distribuie informații legate de mediu.

Ce tip de conținut va putea fi urmărit la evenimentul virtual Best Practices in Romanian CSR?

Evenimentul virtual are la bază un format hibrid, aducând în fața audienței un mix de prezentări, un discurs al unui Star Speaker de renume la nivel global (Elaine Cohen), mesaje transmise în premieră pentru Best Practices in Romanian CSR de către experți internaționali din domeniul sustenabilității, cât și anunțarea rezultatelor Romania CSR Index. Sloganul din acest an al evenimentului, “Sustainability is Unstoppable. So are you!” subliniază faptul că, în ziua de azi, sustenabilitatea și responsabilitatea au devenit normalitate, sunt de neoprit și doar indivizii și business-urile care își însușesc aceste concepte și le integrează în ADN se vor afla pe o pantă ascendentă.

Discuțiile se vor concentra în jurul a patru sesiuni cheie, în care vor fi prezentate strategii de sustenabilitate, proiecte sau programe de investiţii în comunităţi, dar şi cele mai bune practici care reies din raportarea sustenabilităţii. Profesionişti de top din România dar şi de la nivel internaţional vor arăta cum se conturează tendinţele pieţei din ţara noastră şi vor oferi insight-uri prețioase despre modul în care o companie poate sa obţină cele mai bune rezultate în urma investiţiei în sustenabilitate şi în comunităţi.

Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe site-ul oficial al evenimentului: https://www.theazores.ro/events/best-practices-in-romanian-csr-2020/despre-eveniment/

Speakerii care vor avea intervenții în cadrul acestei ediții aniversare sunt:

Sesiunea I. ALL-IN FOR SUSTAINABILITY

 • Nick de Mey – Co-Founder, Board of Innovation
 • Alice Nichita – Public Affairs & Communication Manager, Coca-Cola HBC România
 • Adrian Moraru – Head of Corporate Strategy and Non-financial Reporting Department, Transelectrica

Sesiune Specială. STAR SPEAKER

 • Elaine Cohen – Author & Top 100 Global Thought Leader of Trustworthy Business and Sustainability; Managing Partner, Beyond Business

Sesiunea II. SUSTAINABILITY IN THE ERA OF RADICAL TRANSPARENCY

 • Valer Hancaș – Communications & Corporate Affairs Director, Kaufland România
 • Ioana Abramiuc – Șef serviciu Comunicare Romgaz, SNGN Romgaz

Anunțare rezultate. ROMANIA CSR INDEX 2020

 • Alina Liciu – Managing Partner, The Azores Sustainability & CSR Services

Moderatorul evenimentului este Victor Georgescu, promotor al dezvoltării personale prin metode de life hacking, care oferă servicii complexe și integrate clienților săi prin LifeHax Solutions, o asociere de freelanceri care funcționează dupa modelul de agenție.

​Pentru a oferi o experiență diferită participanților la eveniment, agenția The Azores a ales o locație neconvențională și nouă pe piața din România: studio-ul Marcom Hub. Partnerul ideal pentru organizatorii de evenimente virtuale și hibride, Marcom Hub este un studio ultramodern, virtual și fizic, proiectat pentru a livra experiențe online cu dinamismul și libertatea vizuală specifice platformelor de televiziune.

Partenerii evenimentului sunt: Coca-Cola HBC România, Romgaz, Transelectrica, GreenPoint Management, Marcom Hub, LifeHax Solutions.

***

Despre The Azores Sustainability & CSR Services

Agenţie de consultanță, înființată în 2013, cu scopul de a sprijini companiile din România în integrarea sustenabilității corporative în strategia de business, The Azores Sustainability & CSR Services are o abordare axată pe rezultate pe termen lung, utilizarea tehnologiei IT pentru un nivel ridicat de acuratețe a informațiilor nefinanciare și activități de research care să sprijine decidenții din companii în definirea strategiei privind responsabilitatea corporativă.

Cel mai important și complex proiect al agenției este România CSR Index, ranking care a fost lansat în 2016 şi este singurul din România care evaluează informaţiile nefinanciare ale companiilor: informaţii despre guvernanţa sustenabilității, impactul economic, de mediu şi social. Indexul este lansat în fiecare an în cadrul conferinţei Best Practices in Romanian CSR.

În 2019, agenția a lansat Community Index – part of Romania CSR Index, cel mai cuprinzător ranking al proiectelor corporate de investiții în comunități și un centralizator al celor mai bune campanii de CSR derulate în fiecare an de companiile din România. Rezultatele ranking-ului, împreună cu studii de caz şi interviuri ale unor experţi naţionali şi internaţionali sunt prezentate in Community Index Magazine, singurul anuar bilingv dedicat investițiilor în comunități derulate de companiile din România.

Contact media

Alina Liciu

+40 723 952 065; alina.liciu@theazores.ro, www.theazores.ro