Agentia britanica de consultanta Carbon Clear a publicat recent un raport  de cercetare despre implicarea in dezvoltarea sustenabila a companiilor incluse in indicii FTSE 100, IBEX 35 si CAC 40: Evaluarea progreselor realizate in domeniul sustenabilitatii: Performantele in raportare ale companiilor incluse in indicii FTSE 100, IBEX 35 si CAC 40.

Expertii Carbon Clear au fost interesati sa inteleaga cum actioneaza unele dintre cele mai mari companii din lume in conformitate cu legislația și cu exigentele  investitorilor, cum gestioneaza riscurile și rezilienta operatiunilor viitoare, cum inoveaza pentru a profita de oportunitatile de reducere a emisiilor si a consumului de energie si cum sunt lideri si indeamna la actiune prin implicarea stakeholderilor.

De exemplu, referitor la utilizarea energiei regenerabile, regasim in raport date potrivit carora 66% dintre companiile incluse in indicele FTSE 100 utilizeaza energie regenerabila, similar cu 65% dintre companiile incluse in indicele CAC 40 si 68% dintre cele incluse in IBEX 35.

Datele cu privire la standardele de raportare arata ca 94 % dintre companiile incluse in IBEX 35 utilizeaza directiile de raportare ale Global Reporting Initiative, similar cu 80% dintre cele incluse in CAC 40, in timp ce doar 42% dintre cele incluse in FTSE 100 raporteaza conform GRI. Global Reporting Initiative este o organizatie non-profit care furnizeaza standarde pentru raportarea aspectelor sociale, de mediu si cele legate de guvernanta corporativa. Global Reporting Initiative este considerat cel mai utilizat standard de raportare a sustenabilitatii corporative.

In ceea ce priveste riscurile din lantul de aprovizionare de doua ori mai multe companii incluse in FTSE 100 isi evalueaza aceste riscuri in 2017, in comparatie cu 2016. Astfel, in 2016 erau 24 de companii care isi evaluau riscurile iar in 2017 numarul acestora a crescut la 50.

Un alt subiect de actualitate in domeniul sustenabilitatii este raportarea la Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD). Conform raportului, 47% dintre companiile incluse in FTSE 100 isi alinieaza strategia la ODD, 74%  dintre cele incluse in IBEX si 67% dintre cele incluse in CAC. Obiectivele de Dezvoltare Durabila abordeaza unele dintre cele mai importante provocari ale secolului 21 si invitata toti stakeholderii la actiune in domenii precum schimbari climatice, inegalitate sociala, diversitate, penuria resurselor si multe altele. Cele 17 obiective de dezvoltare durabila și cele 169 de tinte asociate au vocatie globala, sunt general aplicabile si interconectate. Toate tarile, atat cele dezvoltate, cat si cele in curs de dezvoltare, au responsabilitatea comuna de a indeplini obiectivele de dezvoltare durabila.

Referitor la cele mai performante comapanii, raportul celor de la Carbon Clear a plasat pe locul 1 compania Marks & Spencer cu un scor de 90% in ceea ce priveste performanta raportarii sustenabilitatii corporative.

Gigantul din domeniul retail continua sa stimuleze inovarea prin consultari si implicari ale stakeholderilor. Compania a continuat aplicarea programului Plan A pentru sustenabilitate, ceea ce a dus la reduceri de costuri in valoare de 750 milioane lire sterline prin eficientizarea consumului de energie si reducerea materialelor folosite pentru impachetare.

Marks & Spencer a lansat recent un nou angajament privind Planul A pentru anul 2025, care integrează Obiectivele de Dezvoltare Durabila si stabilește obiective ambitioase, cum ar fi ca întregul model de afaceri sa fie Zero-deseuri pana in 2025.

Raportul a reliefat de asemenea si cateva megatrenduri in domeniul sustenabilitatii in Europa:

1. Mai multe eforturi pentru intelegerea riscului referitor la schimbarile climatice in operatiunile de afaceri

2. Creșterea dimensiunii și ambițiilor proiectelor de reducere a emisiilor și a energiei utilizate

3. Alinierea indicatorilor de dezvoltare sustenabila la strategia de afaceri

4. Influențarea si incurajarea clientilor, angajatilor și furnizorilor prin stabilirea unor obiective clare si ambitioase

Pentru mai multe informatii puteti descarca raportul de aici: Taking Stock of Sustainability: The Sustainability Reporting Performance of the FTSE 100, IBEX 35 and CAC 40