Platforma multipartita la nivel inalt a Comisiei Europene privind actiunile ulterioare de dezvoltare durabila ale Organizației Natiunilor Unite in UE s-a reunit pentru prima data miercuri, 10 ianuarie.

Lansarea acestei platforme reflecta o noua abordare care reuneste partile interesate pentru a sprijini activitatea Comisiei. Reprezentanti ai mediului academic, ai unor organizatii neguvernamentale (ONG), ai mediului de afaceri, ai societatii civile, ai Comitetului Economic si Social European si ai Comitetului European al Regiunilor s-au reunit in scopul de a sprijini si a consilia Comisia cu privire la punerea in aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila la nivelul UE. Organizațtii internationale precum Banca Mondialt, Organizatia Natiunilor Unite si Reteaua europeana pentru dezvoltare durabila au participat in calitate de observatori.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila si obiectivele de dezvoltare durabila au fost adoptate de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 25 septembrie 2015. Acestea reprezinta un plan de actiune cuprinzator, pe care Uniunea Europeana il partajeaza cu toti partenerii sai, si sunt integrate in toate activitatile Comisiei. Prin faptul ca reuneste un grup divers de experti cu profesii si domenii de expertiza variate, aceasta platforma multipartita completeaza expertiza proprie a Comisiei si ofera un forum pentru schimbul de bune practici la nivel local, regional, national si la nivelul UE.

Cele 17 obiective de dezvoltare durabila și cele 169 de tinte asociate au vocatie globala, sunt general aplicabile si interconectate. Toate tarile, atat cele dezvoltate, cat si cele in curs de dezvoltare, au responsabilitatea comuna de a indeplini obiectivele de dezvoltare durabila.

Raspunsul UE la Agenda 2030 include doua directii de lucru. Prima directie de lucru este integrarea deplina a obiectivelor de dezvoltare durabila în cadrul politicii europene si in prioritatile actuale ale Comisiei. O a doua directie cuprinde procesul de reflectie asupra viziunii noastre pe termen mai lung si focalizarea politicilor sectoriale dupa 2020.

Puteti regasi mai jos informatii suplimentare

Abordarea UE în materie de dezvoltare durabilă

Platforma multipartită privind obiectivele de dezvoltare durabilă

Membrii platformei

Monitorizarea ODD în Europa

Lista membrilor platformei părților interesate

Comunicarea Comisiei privind pașii următori pentru un viitor durabil al Europei

Obiectivele de dezvoltare durabilă

Scrisoare de intenție privind programul de lucru al Comisiei pentru 2018

Comunicatul de presa integral poate fi descarcat de aici: Obiectivele de dezvoltare durabilă: prima reuniune a platformei multipartite la nivel înalt a Comisiei