Aproximativ 88 de milioane de tone de mancare sunt irosite in fiecare an in Uniunea Europeana, conform raportului FUSIONS – Estimates of European food waste levels, 2016.

Conform acestui raport, costurile asociate risipei alimentare au fost de 143 de miliarde de euro in 2012. O cifra echivalenta cu 90% din PIB-ul Romaniei, care in 2015 era de 159 miliarde de euro.

Estimarile privind deseurile alimentare din cele 28 de tari ale Uniunii Europene au fost facute pentru 2012. Initial, evaluatorii au luat in calcul sa caute informatii corespondente anului 2013, sau mai recente, insa in cele mai multe cazuri acestea nu au fost disponibile.

 

Impactul risipei alimentare in societate: asupra mediului, economiei si societatii

Risipa de produse alimentare nu este doar o problema de etica si de economie, ci si un fenomen care priveaza mediul inconjurator de resurse naturale, si asa limitate.

Pentru cultivarea recoltelor se folosesc suprafete intinse de teren agricol, cantitati mari de apa si de energie iar uneori se fac defrisari pentru a obtine si mai mult teren agricol.

Din punct de vedere economic, risipa alimentara poate duce la volatilitatea preturilor, la costuri in crestere ale produselor alimentare,  si la costuri de transport si tratare a deseurilor.

Din punct de vedere social, avem de-a face cu un paradox: ONU estimeaza ca 1 din 8 oameni nu are destula mancare in fiecare zi, insa, pe de alta parte, cu cat creste nivelul de trai intr-o tara, cu atat creste si risipa alimentara.

 

Care sunt sectoarele unde se risipesc alimente: Productie, Retail, Gospodarii

Toti actorii din lantul alimentar au un rol in prevenirea si reducerea deseurilor alimentare, incepand cu cei care produc si proceseaza alimente (fermieri, producatori de alimente si procesori), cei care comercializeaza produse alimentare pe piata (sectorul ospitalier, retaileri) si in cele din urma, consumatorul final.

 

Sectoarele unde are loc cea mai mare risipa de alimente sunt gospodariile,   cu peste 46.5 milioane tone, si procesarea, cu 16.9 milioane tone. Aceste doua sectoare sunt responsabile impreuna de 72% din cantitatea de deseuri alimentare din Uniunea Europeana. Restul de 28% se imparte intre sectorul ospitalier -10.5 milioane tone, productie -9.1 milioane tone si retail – 4.6 milioane tone.

 

Cat costa risipa alimentara in Uniunea Europeana

In 2012 costurile asociate deseurilor alimentare in UE-28 au fost estimate la aproximativ 143 de miliarde de euro.

Doua treimi dintre aceste costuri sunt asociate cu deseurile alimentare din gospodarii (aproximativ 98 de miliarde de euro).

Motivele pentru care cele mai mari costuri apar in acest sector sunt ca a) aici se afla cea mai mare cantitate de alimente comestibile si b)  o tona de alimente din acest sector acumuleaza costuri din intreg lantul de aprovizionare (de exemplu, din prelucrare, ambalare, transport si vânzare cu amanuntul).

 

Puteti citi intregul raport accesand urmatorul link: FUSIONS 2016