Primul index al programelor si proiectelor derulate de companiile din Romania pentru dezvoltarea comunitatilor se lanseaza in octombrie 2018. Indexul va evidentia proiectele strategice care pun mai mult accent pe aspecte precum implicarea stakeholderilor sau masurarea impactului pe termen scurt, mediu si lung.

Informatiile colectate vor fi structurate in functie de comunitatile in care au investit companiile: sanatate, educatie, mediu, sport, healthy living, sprijin pentru antreprenori, etc. Totodata, ne propunem sa constituim cea mai mare baza de date a initiativelor de CSR din Romania si sa putem astfel oferi studii de caz detaliate care sa sprijine companiile aflate la inceput de drum sa-si creasca performantele.

Aceasta cercetare vine ca un raspuns la interesul tot mai mare al companiilor de a aborda domeniul Corporate Social Responsibility, asa cum a reiesit din Romania CSR Index 2018. Credem ca o initiativa strategica de a investi in comunitate are beneficii clare atat pentru companii, cat si pentru comunitati. Proiectele de succes contribuie la cresterea reputatiei unei companii, angajatii devin mai implicati, mai activi si stakeholderii mai deschisi la dialog si doritori sa ajute.

Un management eficient incepe de la analiza nevoilor sociale, prioritizeaza masurarea impactului dar presupune si un exit strategy din partea companiilor pentru a asigura astfel sustenabilitatea proiectelor in comunitati.

Indexul va lua in considerare toate proiectele/programele de investitii in comunitati implementate in perioada Septembrie 2017-August 2018 (1 an calendaristic), care sunt inscrise de companii sau sunt communicate in mediul online in publicatii de profil.

Fisa de evaluare

Community Index va folosi un instrument de evaluare obiectiv constituit pe baza a 3 referinte internationale: The LBG Framework (a global standard in measuring and managing corporate community investment), International Finance Corporation-Strategic Community Investment guide si GRI Sustainability Reporting Standards (GRI Standards).

Informatiile analizate

  1. Analiza pe baza informatilor publice despre initiative, care pot fi regasite in mediul online pe website-uri de profil (stiri din domeniul CSR, Mediu, ONG-uri) sau in rapoartele de CSR/Sustenabilitate/Investitii in comunitati. Initiativele analizate ar trebui derulate in perioada Septembrie 2017-August 2018.
  2. Analiza pe baza informatiilor oferite de companii pentru completarea fisei de evaluare, referitoare la proiectele/programele pe care doresc sa le inscrie pentru Community Index. Pentru fiecare proiect/program inscris se percepe o taxa de inscriere.

Time frame: Evaluarea proiectelor va avea loc in perioada 25 octombrie – 1 decembrie2018

Distinctii:

Campaniile cu cele mai bune punctaje vor fi recunoscute cu distinctiile Gold Level, Silver Level sau Bronze Level.

Initiativele care un punctaje intre 90% si 100% (raportat la punctajul maxim obtinut de o initiativa de investie in comunitatea pentru care se face evaluarea) vor fi marcate cu distinctiile Gold Level, cele care au punctaje intre70% si 90% din punctajul maxim, vor primi distinctia Silver Level si cele care au punctaje intre 50% si 70% vor primi distinctia Bronze Level.

Comunicarea rezultatelor

Rezultatele vor fi publicate in revista Community Index Magazine –publicatie pe print -un proiect conceput de agentia The Azores Sustainability & CSR Services. Ne propunem sa distribuim gratuit aceasta revista tuturor celor aproape 700 de companii care au peste 500 de angajati si universitatilor de profil din Romania pentru a contribui astfel la cresterea investitiilor in comunitati.

Puteti afla mai multe detalii pe pagina dedicata Community Index: https://www.theazores.ro/community-index/