Ne bucuram sa primim vesti de la profesorii universitari din Romania care fac cercetari despre CSR. Unul dintre cadrele didactice cele mai active este Adina Dornean de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor.

Dna Dornean preda un curs de Responsible Finance  and Investing studentilor care urmeaza programul de master in  limba engleza “Finance and Risk Management“. De asemenea, Dna Profesor se implica si in multiple activitati de cercetare in care analizeaza cu precadere relatia dintre performanta financiara a companiilor si CSR.

Una dintre cercetarile publicate de Adina Dornean, impreuna cu Dl Bogdan-Narcis Fîrțescu, este Corporate Social Responsibility Performance during Crisis. A EU Approach.

Aceasta lucrare isi propune sa analizeze impactul crizei financiare asupra responsabilitatii sociale corporative in companiile din tarile Uniunii Europene.

Conform autorilor, acest studiu este important atat pentru manageri, cat și pentru factorii de decizie politica: pentru manageri ca sa-și continue activitatile de CSR, iar pentru autoritati care ar trebui sa acorde mai multe stimulente pentru sprijinirea companiilor implicate in CSR.

Analiza empirica realizata utilizeaza baza de date a organizatiei Global Report Initiative: http://database.globalreporting.org/

Rezultatele acestui studiu, care confirma si rezultatele obtinute de Giannarakis si Teotokas in 2011,  indica o performanta sporita a domeniului CSR inainte, in timpul si dupa criza financiara, cu exceptia anului 2015. Astfel, putem concluziona ca in general companiile isi cresc performantele pentru a-si recastiga increderea pierduta, iar activitatile de CSR pot fi folosite ca o oportunitate pentru afaceri.

Motivul acestei cresteri este reprezentat de obiectivele companiilor de mentinere a valorii brandului la cote ridicate si a activelor acumulate anterior. Concluzia autorilor  este ca activitatile de CSR trebuie dezvoltate si in timpul crizei financiare.

Puteti citi mai multe detalii despre studio si metodologia utilizata accesand acest link: Corporate Social Responsibility Performance During Crisis. A EU Approach