Agentia The Azores Sustainability & CSR Services a inceput procesul de evaluare pentru a doua editie a ranking-ului Community Index, un centralizator al celor mai bune proiecte de investitii in comunitati din Romania.

  • Pentru a stabili proiectele care vor fi incluse in Community Index 2020, vor fi analizate aprox. 500 de initiative, proiecte sau programe care au avut loc in Romania in perioada septembrie 2018 – decembrie 2019.
  • Evaluarea se face conform Scorecard-ului Community Index 2020, structurat pe 6 categorii si care contine 43 de indicatori. Acest Scorecard este aliniat la trei referinte internationale din domeniul Investitiilor in Comunitati.
  • Rezultatele si studiile de caz cu cele mai bune proiecte, cat si interviuri cu experti nationali si internationali vor fi publicate in Community Index Magazine, editie tiparita, singurul anuar bilingv dedicat domeniului CSR din Romania.

Community Index isi propune sa contribuie la dezvoltarea domeniului CSR in Romania la o scara cat mai larga si cu mai mult accent pus pe masurarea rezultatelor si pe sustenabilitatea proiectelor. Pe de alta parte, indexul are scopul de a evidentia acele proiecte care pot fi considerate Best Practices si care pot fi folosite drept exemplu in stabilirea strategiei unui proiect nou.

Principiul de baza pe care dorim sa il promovam prin intermediul acestui proiect este What gets measured gets managed. Mai exact, cu cat se pune mai mult accent pe masurarea  rezultatelor acestor investitii in comunitati, cu atat vor fi premise mai bune pentru proiecte mai sustenabile si mai eficiente. De asemenea, dorim sa promovam utilizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila pentru a veni in sprijinul comunitatilor si, in sens mai larg, in sprijinul tarii noastre, in eforturile de implementare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila.

Identificand cele mai bune proiecte pe fiecare categorie in parte, dintre cele 17 categorii ale indexului, si punand in balanta cu indicatorii socio-economici la nivel local si national – vom ajuta companiile si comunitatile sa aiba o perspectiva mai ampla legata de impactul pe care il au proiectele lor si in ce fel isi pot imbunatati procesele si strategia in viitor.

Prima editie a ranking-ului Community Index a fost realizata in 2019 si a presupus evaluarea a 400 de proiecte dedicate comunitatilor. Pentru a analiza aceste proiecte, s-a folosit un instrument de evaluare obiectiv, realizat in conformitate cu standarde internationale din domeniu: International Finance Corporation Strategic Community Investment Guide, London Benchmarking Group si GRI Standards. Informatiile evaluate au provenit din doua surse: date publice despre proiecte comunicate in mediul online si informatii oferite de companii, care au optat pentru procesul de evaluare. Rezultatele primei editii pot fi vazute aici: https://www.theazores.ro/community-index-magazine/comunicarea-rezultatelor/

In urma evaluarilor pentru prima editie a Community Index au fost evidentiate si o serie de trenduri. Astfel, s-a constatat ca numarul companiilor din Romania care au proiecte de CSR este relativ restrans, fiind vorba de aproximativ 200. Pus in balanta cu faptul ca, de exemplu, sunt peste 700 de companii in Romania care au mai mult de 500 de angajati, si deci un impact socio-economic de anvergura, potentialul de crestere al domeniului CSR este, si ar trebui sa fie, pe un trend ascendent. O alta tendinta evidentiata este faptul ca multe companii au indicatori doar pentru input si output in cadrul unui proiect, insa un numar redus de companii masoara si in ce fel au ajutat comunitatile sa-si adreseze propriile nevoi de dezvoltare si care este impactul proiectelor de investitii pe termen mediu si lung.

Perioada de evaluare

In ceea ce priveste perioada de evaluare, am extins deadline-ul pana pe 30 iunie 2020 iar deadline-ul pentru rezervari pana pe 1 iunie 2020.

Comunicarea rezultatelor

Rezultatele Community Index vor fi comunicate atat in mediul online pe canalele proprii cat si in Anuarul bilingv Community Index Magazine, numarul 2. Acest anuar va fi lansat in cadrul conferintei Best Practices in Romanian CSR, editia a V-a, care va avea loc in a doua parte a lunii Septembrie, 2020, la o data pe care o vom comunica ulterior

Mai multe detalii pot fi regasite in prezentarea proiectului, aici.

Va invitam de asemenea sa luati legatura cu noi pentru orice intrebari sau solicitari, folosind urmatoarele date de contact:

Alina Liciu, Managing Partner The Azores Sustainability & CSR Services

Email: alina.liciu@theazores.ro, Phone: +40 723 95 20 65.