Cannes Lions si-a anuntat campaniile castigatoare in saptamana 18-25  iunie 2016. Au fost acordate 26 de Grand Prix pentru toate cele patru sectiuni paralele: Cannes Lions, Lions Health, Lions Innovation si Lions Entertainment.

Cele mai premiate campanii ale festivalului au fost urmatoarele:

Brewtroleum, dezvoltata pentru Heineken New Zealand de agentia Colenso BBDO, castigatoare a unui Outdoor Grand Prix;

McWhopper, dezvoltata pentru Burger King de agentia Y&R NZ, castigatoare a unui Media Grand Prix si a unui Print & Publishing Grand Prix.

#OptOutside , dezvoltata pentru REI de agentia Venables Bell & Partners, San Francisco, castigatoare a unui Titanium Grand Prix si a unui Promo & Activation Grand Prix.

Breathless Choir, dezvoltata pentru Philips de agentia Ogilvy & Mather London, castigatoare a unui Pharma Grand Prix la sectiunea Lions Health;

Manboobs, dezvoltata pentru Macma de  agentia David din Buenos Aires, castigatoare a unui  Lions Health Grand Prix for Good;

The Organic Effect,  dezvoltata pentru Coop de agentia  Forsman & Bodenfors din Gothenburg, castigatoare a unui PR Grand Prix;

Printre cele mai importante trenduri care s-au evidentiat in timpul festivalului  amintim: „branding with a purpose”  – branduri care isi asuma un rol in beneficiul comunitatilor; campaniile curajoase, care cel putin aparent pledeaza impotriva consumerismului;  inteligenta artificiala si beneficiile integrarii acesteia in viata de zi de zi sau cum putem trai anumite experiente prin intermediul realitatii virtuale.

Agentia de consultanta Fjord a clasificat trendurile de la Cannes Lions in 9 categorii:

  1. Purpose (not quick profits) 
  2. Beauty (not superficiality)
  3. Authenticity (not automation)
  4. People (not consumers)
  5. Individualization (not personalization)
  6. Experiences (not campaigns)
  7. Diversity (not uniformity)
  8. Worlds (not frames)
  9. Emotion (not leaderboards)

Puteti citi mai multe detalii despre aceste trenduri pe site-ul agentiei Fjord.

In continuare ne vom concentra atentia pe cele mai importante campanii care au pivotat in jurul ideii de „Purpose” – acele campanii care au pornit de la intentia de a rezolva o problema sociala sau de mediu, s-au distantat de status quo si de mesajele conventionale care sunt doar despre creativitate, si si-au pozitionat brandurile ca „agenti ai sustenabilitatii”.

Aceste campanii au fost destul de complexe, au avut mesaje autentice, bine conturate si ancorate atent in strategia de responsabilitate sociala a companiilor care le-au initiat.

Case-study: Brewtroleum

Campania Brewtroleum este despre cum foloseste un producator de bere deseurile menajere care rezulta in urma procesului de productie pentru a fabrica biocombustibili.

Campania atrage atentia asupra faptului ca in urma procesului de fabricare a berii ramane o cantitate importanta de drojdie, care, daca ar fi depusa la groapa de gunoi, nu doar ca ar polua  ci si ar presupune anumite cheltuieli suplimentare. Insa aceste deseuri pot fi utilizate si cu alt scop cum ar fi fabricarea de biocombustibili.

Produsul a fost lansat in vara anului 2015 si pus in vanzare in 60 de benzinarii din Noua Zeelanda. Campania a atras atentia prin asumarea responsabilitatii privind deseurile rezultate in urma procesului de productie dar si prin gasirea unei solutii care ar ajuta conducatorii auto sa polueze mai putin.

Videoclipul campaniei poate fi urmarit aici: Brewtroleum

 

Case-study: #OptOutside

Campania #OptOutside a atras atentia prin curajul retailerului REI de a se pozitiona impotriva consumerismului: De Black Friday, cand atentia tuturor este pe a cumpara cat mai multe produse la reduceri, REI a inchis toate magazinele si si-a sfatuit angajatii si clientii sa petreaca timpul afara.

Aceasta campanie a castigat 9 premii la Cannes Lions, inclusiv un Grand Prix la categoria Promo&Activation si unul la categoria Titanium, fiind considerata de multi marketeri cea mai de succes campanie a anului 2016.

Videoclipul campaniei poate fi urmarit aici: #OptOutside

 

Case-study: McWhopper

O alta companie cu o atitudine curajoasa a apartinut lantului de restaurante Burger King .

Burger King a cumparat un anunt pe o pagina intreaga in ziarele The New York Times si Chicago Tribune, solicitand McDonald’s sa fie partener pentru a crea un burger comun – McWhopper – si pentru a celebra Ziua Pacii impreuna.

O anumita parte din vanzari urma sa fie donata catre Peace One Day. Insa propunerea a fost refuzata. Acest lucru nu i-a impiedicat totusi pe cei de la Burger King sa castige premii la Cannes si simpatia publicului. La doar cateva ore de la aparitia campaniei, oamenii au inceput sa-si creeze proprii McWhooper si sa posteze fotografii cu acestia in social media.

In plus, a fost una dintre campaniile cu cea mai mare priza la public in 2015, castigand aparitii in presa care, daca ar fi fost platite, i-ar fi costat peste 100 de milioane de dolari.

Videoclipul campaniei poate fi urmarit aici: McWhopper

Tendita brandurilor de a-si asocia mesajele cu initiative de responsabilitate sociala a fost confirmata de nenumarate ori in ultimii ani. A avea campanii care pun accent doar pe creativitate nu mai este de ajuns. Acum creativitatea este folosita cu un scop mai profund:  implicarea in rezolvarea problemelor comunitatilor si lupta pentru o lume mai buna.